Začíná nová éra medicíny v léčbě genetických poruch - První děti již byly vyléčeny

Britští lékaři vyléčili malé pacienty, kteří trpěli smrtelnými dědičnými chorobami, pomocí průlomové terapie, která využívá vlastní kmenové buňky. Tato léčba znamená začátek nové éry v léčbě genetických onemocnění.
Pacienti s nejzávažnějšími formami vzácné poruchy krve Wiskott-Aldrichův syndrom, kteří podstoupili tuto léčbu, jsou už čtyři roky bez známek onemocnění. I když toto onemocnění postihuje méně než sto dětí v Británii, průkopnická terapie nabízí naději tisícům lidem, kteří trpí jinými genetickými onemocněními krve jako např. srpkovitá anémie.

Kmenové buňky z pupečníkové krve zpracované v Cord Blood Center Group byly podány již 61 pacientům.

Česká banka pupečníkové krve Cord Blood Center je součástí skupiny Cord Blood Center Group (CBC Group), která je druhou největší v Evropě. Kmenové buňky v ní má uloženo více než 147 000 dětí. Rodičům umožňuje uchování kmenových buněk nejen z pupečníkové krve, ale také z tkáně pupečníku a placenty. Součástí CBC Group je i registr dárců pupečníkové krve Eurocord-Slovakia.

V USA chtějí aktualizovat Program o kmenových buňkách

Od schválení Programu o výzkumu a terapeutickém využití kmenových buněk z roku 2005 (Stem Cell Therapeutic and Research Act) americká federální vláda dotuje celostátní síť veřejných bank pupečníkové krve. S touto podporou se tam zvýšil počet darovaných jednotek pupečníkové krve na více než 200 000. Ty jsou k dispozici pro každého pacienta, v každém státě, který potřebuje nepříbuzného dárce pro transplantaci krvetvorných kmenových buněk.

Jedenáct let zmrazená pupečníková krev zachránila život

37 letá Chen měla diagnostikováno myeloproliferativní onemocnění. To znamená, že její tělo ztratilo schopnost správně vytvářet krev, což může vést k leukémii. Pacientka byla hospitalizována a opakovaně potřebovala krevní transfuze. Když v březnu tohoto roku dostala plicní infekci, její zdravotní stav se zhoršil natolik, že musela podstoupit transplantaci krvetvorných kmenových buněk.

Cord Blood Center Group vydala další jednotku pupečníkové krve pro sourozence

Začátkem března 2015 vydala skupina Cord Blood Center další pupečníkovou krev na sourozeneckou léčbu. Podání proběhlo v Rumunsku a šlo o pupečníkovou krev, kterou nechali rodiče uložit v naší rodinné bance pro svého syna do budoucna. Jak se později ukázalo, byl to dobrý krok.

Jeho jedinou nadějí na život jsou kmenové buňky, léčba je však velmi drahá

Jedenačtyřicetiletý Daniel Vašák žil normálním životem. Měl skvělou rodinu, dobrou práci, v podstatě vše, co pro něj v životě bylo důležité. V červenci 2012 mu ale byla diagnostikována amyotrofická laterální skleróza (ALS) - vzácné, dosud nevyléčitelné onemocnění, při kterém dochází k postupné svalové atrofii.

Nová naděje na léčbu Hurlerova syndromu pomocí speciálních dospělých kmenových buněk

Všechny současné výzkumy dokazují, že ještě stále existuje prostor pro zlepšení léčby některých nemocí. Výzkumný tým z Univerzity v Adelaide představil nový slibný způsob léčby Hurlerova syndromu. Hurlerův syndrom je genetické onemocnění, které postihuje psychické i fyzické schopnosti člověka a ve většině případů zapříčiňuje smrt pacienta v raném pubertálním věku. Příčinou vzniku tohoto onemocnění je poškození enzymu zodpovědného za štěpení složitých cukrů v buňkách.

Využití pupečníkové tkáně při regeneraci kostí

V poslední době zaznamenáváme nebývalý vzestup publikovaných dat zabývajících se rozdíly mezi kmenovými buňkami. Právě taková data související s výzkumnou vědeckou činností poskytují stále novější a podrobnější informace o velmi nepatrných rozdílech mezi buňkami různého původu a umožňují inovativní zdokonalení klinických postupů v oblasti regenerativní medicíny.

Vědci objevili způsob, jak vytvořit umělou kůži pomocí kmenových buněk

Španělským vědcům z Výzkumné skupiny tkáňového inženýrství z Ústavu histologie na Univerzitě v Granadě se podařilo poprvé přijít na způsob, jak z kmenových buněk získaných z pupečníku vytvořit umělou kůži. Tento významný vědecký objev umožní nahrazovat kožní tkáně pacientům s popáleninami. Velkou výhodou je možnost připravit a uskladnit umělou kůži v tkáňových bankách, kde bude v případě potřeby okamžitě k dispozici.