Adresa: Konviktská 291/24, Praha
  Kontakt: 800 900 138

Andrej

Statečný Andrej

Naše banka pupečníkové krve Cord Blood Center nabízí aktivně pomoc dětem s odebranou pupečníkovou krví, které mohou být léčeny pomocí kmenových buněk, v rámci programu Pomocná ruka. Již několika dětem jsme zajistili léčbu na špičkovém pracovišti Duke University Hospital v USA s kompletní úhradou nákladů na léčbu i pobyt. Investujeme však také do vlastních klinických studií. V roce 2014 byly na Slovensku a v Rumunsku otevřeny studie zaměřené na léčbu dětí s dětskou mozkovou obrnou, které lze považovat za ojedinělé svého druhu v Evropě. Nabízíme tak možnost dětem, které mají k dispozici svou vlastní pupečníkovou krev, k snazšímu přístupu k léčbě. Čím dříve se léčba provádí, tím větší šance je na úspěch.

Během 5 let absolvuje 50 dětí s uchovanou vlastní pupečníkovou krví léčbu na Slovensku v dětské Fakultní nemocnici s poliklinikou v Bratislavě. Všechny náklady spojené s léčbou hradí zadavatel studie – Slovenský registr placentárních krvetvorných buněk, člen Cord Blood Center Group.

V České republice zatím takováto studie neproběhla.

Jedním z malých pacientů, kteří podstoupili léčbu dětské mozkové obrny v rámci slovenské klinické studie, je i Andrej.

Andrejova matka měla rizikové těhotenství, narodil se předčasně a vážil necelých 1700 g. Díky matčině péči se dostal z nejhoršího. Dnes se těší z milého a komunikativního chlapce, který ji vždy překvapí nějakou zvídavou otázkou. Andrej má však dětskou mozkovou obrnu. I přestože mentálně odpovídá svému věku, s motorikou to bylo od začátku horší. I přes intenzivní rehabilitaci se Andrej nepostavil na nohy a nezvládal ani lezení po čtyřech.

V roce 2014 byl zařazený do slovenské studie a půl roku po podání pupečníkové krve ukázalo kontrolní vyšetření pokrok. Začal se pohybovat po čtyřech a snažil se chodit. Vstane sám z postele, klekne si a jeho stabilita se zlepšuje.

„Tento typ léčby beru jako úžasnou věc. Nejsme ještě ve finále, ale pokroky jsou úžasné. Podané kmenové buňky spolu s rehabilitacemi ho neskutečně posouvají dopředu a věříme, že náš Andrejko se co nejdřív postaví na nohy. Úžasné je, že děti s podobným postižením mají naději na světlo na konci tunelu a můžou se posunout tam, kde to už nečekaly. Držíme palce i ostatním a děkujeme Cord Blood Centru, že pro děti na Slovensku inicioval tuto studii,“

sdělila jeho matka.

Jeho fyzioterapeutka Martina Mihaliková z centra REMI zhodnotila Andrejův stav po transplantaci pupečníkové krve následovně:

„Po podání pupečníkové krve nastaly u Andreje viditelné pokroky. Půl roku po podání se jeho stabilita natolik zlepšila, že dokáže sedět bez opření o ruce a zároveň si hraje. Lépe manipuluje s menšími předměty. S oporou se snaží postavit, zvládá stát a snaží se chodit. Zlepšila se artikulace a jeho řeč je srozumitelnější.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.