Tkáň pupečníku odebrali poprvé v Thomayerově nemocnici

Dne 24.9.2013 byla v České republice poprvé odebrána tkáň pupečníku. Informovaly o tom na společné tiskové konferenci Thomayerova nemocnice, kde odběr proběhl, a rodinná banka Cord Blood Center, která tkáň pupečníku uschovala.

Maminky se mě často ptají, jestli není odběr pupečníkové krve nebo tkáně pro dítě zátěží,“ podotkl primář gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Petr Kolek. „Odběr tkáně pupečníku je, stejně jako odběr pupečníkové krve, pro matku i dítě naprosto bezpečný. Pupečníková krev i tkáň se odebírají až po přestřihnutí pupečníkové šňůry a dotepání pupečníku, takže dítě není o žádnou krev ochuzeno. V té době je už v péči neonatalogů,“ upřesnil primář.

Markéta a Finn Hansenovi

Markéta a Finn Hansenovi, jejichž synovi byla jako prvnímu tkáň pupečníku odebrána, vysvětlují svoje rozhodnutí: „Chceme, aby náš syn měl v budoucnu k dispozici všechny možné léčebné postupy, a proto jsme se rozhodli pupečníkovou krev i tkáň pro něj uchovat.

Mezenchymální kmenové buňky, které tkáň pupečníku obsahuje, se vlastnostmi a potenciálním použitím navzájem doplňují s buňkami z pupečníkové krve. Zatímco v pupečníkové krvi převládají krvetvorné kmenové buňky, používané zejména na léčbu hematologických a onkologických onemocnění, tkáň pupečníku je bohatým zdrojem mezenchymálních kmenových buněk. „Obsahuje jich minimálně desetinásobně víc v porovnání s pupečníkovou krví,“ vysvětluje vedoucí vědy a výzkumu Cord Blood Center  RNDr. Miroslav Kubeš CSc. „Jsou schopné přeměnit se na různorodé buňky anebo tkáně v lidském organismu, a proto představují obrovský potenciál pro vyvíjející se  léčbu mnoha onemocnění v regenerativní medicíně.“

Ve světě probíhá několik desítek klinických studií, kde se účinnost buněk z pupečníku ověřuje při rozmanitých diagnózách – cirhóza jater, roztroušená skleróza, cukrovka, popáleniny, ale i diabetická noha či autizmus. „Z mezenchymálních kmenových buněk se velmi lehce můžou vytvořit například buňky a tkáně kosti či chrupavky, nervy, hladké svaly, buňky srdcového svalu, kůže nebo jater,“ říká Miroslav Kubeš. Kromě regenerace tkáně se mezenchymální kmenové buňky z tkáně pupečníku klinicky zkoušejí i jako podpora při standardní transplantaci krvetvorných buněk.

Zleva:  primář gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Petr Kolek,
náměstek pro legislativu a právo Ministerstva zdravotnictví ČR - Mgr. Martin Plíšek,
ředitel Thomayerovy nemocnice - MUDr. Karel Filip CSc.,
ředitel Cord Blood Center CZ - Ing. Peter Milan,
vedoucí vědy a výzkumu Cord Blood Center - RNDr. Miroslav Kubeš, CSc.

Kmenové buňky nejsou jen předmětem studia v laboratořích. Stále častěji se využívají k samotné léčbě. „Odběr pupečníkové tkáně vítám jako šetrný, přirozený a etický způsob získání kmenových buněk. Věřím, že uskladnění tohoto léčebného prostředku umožní našemu zdravotnictví léčit v budoucnu i nemoci, se kterými si dnes nedokážeme poradit,“ podotkl Mgr. Martin Plíšek, náměstek pro legislativu a právo Ministerstva zdravotnictví ČR. Upřesnil také, jaká je v současnosti legální situace transplantací pupečníkové krve odebrané a uskladněné v rodinné bance. „Transplantace ze soukromého odběru je legální, pokud má soukromá banka pupečníkové krve adekvátní licenci, tak jako ji má společnost Cord Blood Center,” řekl přítomným novinářům.

O prvním odběru tkáně pupečníku informovaly televize Prima, Barrandov a další média, jako je tyden.cz, lidovky.cz nebo odborné zdravotnické publikace.